Open brief betreffende verruiming winkeltijden

main winkelstraatvrijdag 13 januari 2017 14:45

Zevenbergen, 13 januari 2017

Aan:

Het College van B&W Moerdijk

Betreft verruiming winkeltijden

Geacht college,

Als bestuur van de ChristenUnie West-Brabant schrijven wij u deze open brief naar aanleiding van uw voorstel aan de Raad om de winkeltijden te verruimen. Wij hopen u echter op andere gedachten te kunnen brengen, want uw voorstel is in onze ogen geen goed voorstel.

Met uw zeer liberale voorstel zegt u eigenlijk tegen de samenleving van Moerdijk: Een ieder moet maar doen wat hij/zij goedvindt in eigen ogen. Wij constateren dat een begrip van waarden en normen volledig aan u voorbij gaat, u hecht daar blijkbaar niet aan. Een waarde als “een rustpunt in de week”, blijkt voor u niet van belang en daaruit een norm te stellen blijkbaar ook niet. Begrijpt u niet dat met dit doorgaande liberale proces een kernwaarde van onze samenleving op de tocht staat? Het is nog maar een paar jaar geleden dat de huidige winkeltijden norm is vastgesteld door de raad, maar liberalen drukken gewoon door tot zij hun zin hebben van volkomen vrijheid.

De ChristenUnie is voor vrijheid, maar wel vrijheid in gebondenheid. Alleen binnen een gedragen basis van waarden en normen kun je vrij zijn, zonder dat de andere daar schade aan lijdt. In uw voorstel zullen er mensen schade lijden.

Wij begrijpen ook niet wat u voor heeft met uw liberale standpunt, want 80% van de burgers heeft geen behoefte aan verruiming van de zondagsopenstelling. Waarschijnlijk is uw motivatie dat die behoefte er vanzelf komt, de mensen wennen er vanzelf aan. Dit is nu juist waar tegen gewaarschuwd wordt, niet nog meer consumeren, want dat brengt geen geluk en kost alleen maar energie en grondstoffen.

U gaat er ook aan voorbij dat er op diverse niveaus in de samenleving weer behoefte komt aan een waarde en normen discussie, omdat delen van de samenleving zich vogelvrij voelt. Geen of minder bescherming meer van de overheid, die trekt zich terug.

Onze samenleving is gestoeld op de democratische rechtstaat. De grote taak van de overheid is dat wij ons allemaal veilig weten en voelen in deze rechtstaat. U weet als geen ander dat deze rechtstaat wordt aangevallen door zowel rechtse als linkse extremisten.

De ChristenUnie wil deze democratische rechtstaat verdedigen, alhoewel wij het zeker niet met alle zaken eens zijn. Maar door de democratische rechtstaat is er in onze samenleving plaats voor minderheden, sterker, ze worden beschermd. Onze samenleving bestaat eigenlijk alleen maar uit minderheden, vandaar zoveel politieke partijen. Maar het lijkt er steeds meer op dat in het liberale gedachtengoed geen plaats is voor minderheden, alleen dan, als ze zich aanpassen en zich voegen naar de liberale regels.

U zult als tegenargument zeker zeggen, “niemand is verplicht om op zondag open te zijn of om te winkelen”. Dat is een bekende liberale drogredenatie. In uw voorstel zullen de echt grootwinkelbedrijven er profijt van hebben, anderen zullen misschien volgen om geen omzet verlies te lijden en andere zullen niet meedoen om rust te hebben, m.a.w. de markt zal z’n werking wel doen, met het bekende gevolg.

Wij zijn in uw ogen wellicht wat scherp, maar het gaat ook ergens over. Het gaat er uiteindelijk over of u echt oog heeft voor de gehele samenleving en wat er leeft in de samenleving of dat u gaat voor het recht van de sterkste met geen oog voor minderheden.

Wij wensen u veel wijsheid toe in het verdere traject.

Met vriendelijk groet,

Voorzitter, Peter van Veelen

Secretaris, Jan Oskam

« Terug