Het nieuwe college jaar!

Bert Schreuders.jpgdinsdag 21 september 2021 20:00

De laatste keer dat ik schreef voor de website was in juni 2021. Ik schreef toen dat er nog 1 vergadering aankwam waarin de uitkomst van de jaarrekening 2020 werd besproken alsmede de kadernota (uitgangspunten) voor de begroting 2022 - 2026. Ondanks de "zware"stukken was het een ontspannende laatste vergadering voor het zomer reces. De jaarrekening gaf een overschot van meer dan 5 miljoen euro te zien, dus alle fracties waren tevreden. Begroten blijft moeilijk zeker door de corona tijd waarin we leven. Het zag er allemaal somber uit met de begroting maar het viel uiteindelijk mee. De kadernota gaf ook weinig stof voor discussie. De door ons aangedragen punten werden nagenoeg allemaal overgenomen. Wij pleitten voor wat meer loonstijging in de komende begroting, zeker gezien de huidige arbeidsmarkt en het naar voren halen
van de woningbouw in Plan Blauwe Hoef in Klundert kon op een toezegging van de wethouder rekenen dat hij daar serieus naar gaat kijken. Ook de wethouder was van mening dat woningbouw in Klundert achterblijft bij de andere kernen.  Al met al kon uw fractieleider met een goed gevoel gaan genieten van zijn vakantie na een heel hectisch jaar.

Redelijk uitgerust begon eind augustus 2021 het raadswerk weer. Helaas was ik een aantal keren nodig op het Gemeentehuis, dus helemaal "los" van het werk was het niet. Begin september 2021 stonden de commissievergaderingen op de agenda dus onze fractie moest gelijk weer aan de bak zoals ze dit noemen. In onze fractie vergaderingen bleek dat de voorgelegde raadsstukken matig van kwaliteit waren. Bijlagen ontbraken en/of ze waren niet duidelijk. Het college vond het ook nodig om een voorstel te doen om de winkeltijden verordening aan te passen zodat de winkels op zon en feestdagen ook vanaf 18.00 uur tot 22.00 uur open konden. Een voorstel dat niet was onderbouwd. Als voorzitter heb ik zelf onderzoek gedaan en toen bleek dat er geen draagvlak bij de ondernemer in Klundert was. Andere fracties hadden eveneens andere ondernemers gevraagd in andere kernen en kregen hetzelfde antwoord, geen draagvlak. In de commissie behandeling bleek een meerderheid tegen het voorstel te zijn waarna de wethouder (VVD) het voorstel terug trok en zelf ook nog onderzoek ging doen. Al met al was ik behoorlijk boos over de gang van zaken en moest denken aan 4 jaar terug, ook voor de verkiezingen, toen eenzelfde voorstel er lag. Ook het voorstel om het centrum aan te passen in Klundert leverde veel stof tot discussie op. Het plan was geheel niet onderbouwd en het college verwees naar een stuk uit 2019 wat niet was bijgesloten. Om geen verdere vertraging op  te lopen, het plan ligt er al vanaf 2015, zullen de ontbrekende stukken worden toegevoegd aan het raadsvoorstel. Al met al waren het voorstellen die de toetst der kritiek niet konden weerstaan en in een overleg met alle fractie voorzitters heb ik de burgemeester gewezen op de slechte kwaliteit van de voorstellen. Hij ging dit bespreken binnen het college en vond dat de gemaakte opmerkingen inhoudelijk juist zijn. We wachten zijn reactie af. Het voorstel voor een nieuwe gym accommodatie in Zevenbergen leverde eveneens forse discussies op tussen de fracties en de wethouder. Ook hier was het voorstel onduidelijk. Daarnaast waren er insprekers van verenigingen die al meer dan 6 jaar op een nieuwe accommodatie wachten en hoopten dat dit voorstel samen met hun voorstel gehonoreerd zou worden. Op voorstel van onze fractie is afgesproken om het voorstel te voorzien van een amendement( wijziging) en hier kon men zich in vinden. Dit amendement wordt voorbereid en uiteraard zal onze fractie deze beoordelen om te zien of wij hier mee in kunnen stemmen. Al met al waren het drie avonden vergaderen met een aantal belangrijke voorstellen die de nodige discussies opleverden, mede zoals ik er naar kijk, door de matige voorstellen vanuit het college. Wordt vervolgd.

Bert Schreuders
fractievoorzitter ChristenUnie Moerdijk.

« Terug

Reacties op 'Het nieuwe college jaar!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.